Ste v najlepších rokoch, na vrchole síl. Rodina je založená, bývanie zabezpečené, v práci ste dosiahli dosť. A navyše máte možno aj niečo, o čo nestojíte – nadbytočné kilogramy, ktoré nie a nie zmiznúť. Poradíme, čo s nimi.
Neprejedáte sa, pravidelne sa hýbete, napriek tomu ručička na váhe stúpa alebo sa zasekla na povážlivo vysokom čísle a vaša hmotnosť sa ani za svet nechce pohnúť nadol. Ak ste dramaticky nezmenili životný štýl, za priberanie viníte zrejme hormóny a genetiku.

Áno, je pravda, že v štyridsiatke máte už iný metabolizmus než v dvadsiatke, preto je ťažšie udržať si štíhlu líniu. Jednoducho pomalšie spaľujete a tukové vankúšiky sa ukladajú jedna radosť. Najnovšie výskumy však ukazujú, že viac ako s vekom a genetikou súvisí priberanie so životným štýlom.
Diéty môžu aj uškodiť
Keď priberáme, väčšina sa hneď vrhne na diétu, výber diétnych programov je dnes pestrý. Spočiatku to aj funguje, no potom sa váha zasekne a ďalej nie a nie schudnúť. Prečo? Endokrinologička Dagmar Prokešová uviedla, že diéty bývajú zväčša nevyvážené alebo príliš komplikované. Ďalší problém je v tom, že trvajú len určitý čas, keď sa stravujete podľa presného rozpisu. Potom však zvyčajne poľavíte alebo prejdete na pôvodný spôsob stravovania a kilogramy opäť pribúdajú. Zakrátko sa ocitnete na pôvodnej alebo dokonca ešte vyššej hmotnosti. Nastáva dobre známy jojo efekt. Telo je v strese, pretože buď hladuje, alebo sa prejedá. Hladovkou alebo diétou si skrátka narušíte metabolizmus.

Tuk, svaly a energia
Kto chce schudnúť, musí viac energie vydať ako prijať. To je základný zákon chudnutia, ktorý nijako neprekabátite. Navyše, keď schudnete hladovkou, ubudnú vám svaly (a sily), ale tukové zásoby ostanú. Treba si pamätať, že pri chudnutí nejde len o stratu kilogramov, ale najmä o správne spaľovanie, teda fungujúci metabolizmus, ktorý šliape na plné obrátky. Na spaľovanie vplýva najviac strava. Dôležité je nielen to, koľko zjeme, ale aj to, čo zjeme. Aby nám neubúdalo zo svalovej hmoty, treba prijímať dostatok bielkovín. Tie navyše vyvolávajú pocit sýtosti. Na bielkoviny sú bohaté mliečne výrobky, strukoviny, netučné mäsá. Vápnik v mliečnych výrobkoch nás navyše chráni pred osteoporózou.
Hlavným dôvodom, prečo ľudia v polovici života priberajú, nie je spomaľovanie metabolizmu, ale to, že viac zjedia ako spália.