SME

Strávte sviatky bez tráviacich problémov

Tradičné sladké recepty možno vymeniť za zdravšie alternatívy.

(Zdroj: Foto - Adobe stock)

Štedrá večera, silvestrovské hodovanie – nápor na tráviace orgány je koncom roka veľký. Dobroty od výmyslu sveta nás zvádzajú k prejedaniu a nečudo, že mnohí dokonca končia počas sviatkov na pohotovosti. Ako predísť problémom? Zdravotníci v tom majú jasno.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Súvisiaci článok Vyjedáte v noci chladničku? Zaplňte ju zdravými potravinami Čítajte 

Posledné dni roka, Vianoce a Silvester sa na Slovensku obvykle spájajú s prejedaním sa. „Mnohí skonzumujú väčšie množstvo potravín a často ide o potraviny, ktoré nepatria medzi najzdravšie. Pritom nápor na tráviace orgány, ako sú žalúdok a žlčník, možno zmierniť už premysleným výberom základných potravín, surovín i samotnou zdravšou prípravou vianočných jedál,“ uvádza Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva SR.

SkryťVypnúť reklamu

Nerobte si veľké zásoby jedla

Prvým krokom k príjemnému ,,stráveniu“ sviatkov je snažiť sa neprejedať, konzumovať pokrmy radšej častejšie v menších porciách a nerobiť si zbytočne veľké zásoby potravín. „Najmä počas nadchádzajúcich sviatkov je potrebné mať na pamäti možné zdravotné riziká, ktoré vzniknú pri nadmernej konzumácii nezdravých pokrmov. Osobitne sa to týka ľudí, ktorí trpia nejakým druhom alergie, cukrovkou, chronickými ťažkosťami s trávením, prípadne majú vysoký krvný tlak alebo cholesterol,“ upozorňuje úrad.

Stačí výmena surovín

Vianočné sviatky sa nezaobídu bez sladkých pochúťok. Tradičné sladké recepty možno pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. „Namiesto bielej múky použite špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú. Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím,“ radí úrad s tým, že jemné pečivo netreba piecť dohneda, stačí do zlatistého odtieňa, do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. „Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia. Konzumácia potravín, ktoré akrylamid obsahujú, potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny,“ varujú hygienici. Rovnako stačí dozlatista vyprážať aj zemiaky. Predtým ich namočte na niekoľko minút do teplej slanej vody, zníži sa tým množstvo cukru, z ktorého sa tvorí akrylamid.

SkryťVypnúť reklamu

Aj mäsové dobroty môžu byť zdravšie

Jedlá z mäsa predovšetkým menej soľte. Odborníci odporúčajú prijať v strave denne maximálne 5 gramov soli. Namiesto vyprážania mäso uduste, pečte alebo pripravte na pare a okrem rýb dajte prednosť bielym druhom mäsa. „Tradičný zemiakový šalát zahustite namiesto majonézy bielym jogurtom. K mäsu si doprajte veľa zeleniny,“ radia hygienici s tým, že na Vianoce mávajú ľudia doma väčšie zásoby ovocia ako inokedy, nech si teda urobia miešané šaláty, napríklad v kombinácii s odtučneným tvarohom či syrom, alebo namixujú zeleninovo-ovocné šťavy.

Aby vás alkohol nepremohol

Iba máloktorá návšteva sa zaobíde bez uvítacieho pohára alkoholu. „Ustriehnite si popíjanie, alkohol je nielen zdrojom nadbytočnej energie, ale telu nedodá žiadne výživné látky ani vitamíny a minerály,“ pripomína úrad. Navyše, vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, na sladkosti či na slané pochúťky.

SkryťVypnúť reklamu

Prechádzka pomôže aj žalúdku

„Počas sviatočných dní neprepadnite úplne lenivosti. Ak ich netrávite na horách, vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou, či už s rodinou, priateľmi, so psíkom, alebo hrou s deťmi na čerstvom vzduchu,“ hovoria hygienici. Hodinka pohybu denne vám zlepší náladu, prevetráte si hlavu a pomôžete aj svojmu zdraviu.

Čo tradície nehovoria

Každá rodina má svoje tradície, ktorých sa na Vianoce drží. Či už sú to rôzne zvyky, alebo typické jedlá. V niektorých rodinách je celý deň pôst a večer si doprajú tri chody, inde sa je všetko okrem mäsa a od štedrovečernej tabule nikto nemôže odísť, pokiaľ neochutná aspoň kúsok z tucta rôznych jedál. Každý nech si svoje tradície zachová, pretože tradície sú hodnota. Žiadna však nehovorí o tom, že by sme od stola nemali vládať vstať a ledva lapať po dychu, lebo žalúdok utláča bránicu.

SkryťVypnúť reklamu

Pomaly je lepšie

Základ všetkých problémov s trávením počas vianočných sviatkov tkvie v extrémnom množstve cukrov a tukov, ktoré sa naraz ocitnú v žalúdku. Inzulín vtedy pracuje na plné obrátky, v dôsledku čoho sa cítime malátni a unavení. Srdce trpí, pretože prietok krvi je presmerovaný do žalúdka a v krvi extrémne stúpla hladina cukrov, tukov aj solí. To už je len krôčik k plynatosti, nadúvaniu a kŕčom. V tom lepšom prípade. Pretože v niektorých rodinách sú neželanou súčasťou vianočných tradícií aj žlčníkové záchvaty. Tieto extrémy nenastanú, ak budeme vianočné dobroty konzumovať pomaly. Nevykladajte na stôl priveľa jedla, ľudia majú tendenciu zjesť čo najviac z toho, čo vidia. Pomôžu aj prestávky medzi chodmi a každodenná prechádzka.

Útok na imunitu

Okrem toho, že po prejedení cítime únavu, diskomfort a môžeme mať tráviace problémy, v dôsledku zvýšeného množstva solí zadržiavame v tele vodu a ak sa budeme niekoľko sviatočných dní iba pôžitkársky napchávať a minimálne hýbať, zaručene priberieme.

SkryťVypnúť reklamu

Ohrozený je však aj imunitný systém. Prejedenie sa je pre organizmus jednoducho priveľká záťaž. „Správne trávenie úzko súvisí s imunitou, keďže veľká časť imunitného systému sa nachádza v črevách,“ potvrdzuje odborník na imunitu Ing. Adrián Doboly z Natures. „Konkrétne má podobu miliónov mikroorganizmov, ktoré s imunitným systémom spolupracujú. Aby sme ich mali dostatok, v strave potrebujeme denne primerané množstvo vlákniny – dospelý človek 25 g, probiotiká a tiež betaglukány, ktoré dodávajú týmto mikroorganizmom a ďalším imunitným bunkám energiu.“

Dlhodobé nadúvanie je problém

Dlhodobé nadúvanie rozhodne nie je v poriadku, a pokiaľ máte tento problém, treba pátrať po možných spúšťačoch. Môže nimi byť stres, potravinová intolerancia, zlá skladba jedálneho lístka alebo aj pasívny štýl života. Nafúknuté brucho nie je len estetický problém, ale predovšetkým nás môže bolieť, pichať, obmedzovať v rôznych aktivitách.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 545
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 990
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 221
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 635
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 307
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 729
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 414
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 163
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rozhovor s prvou majsterkou Slovenska vo fitnes.


Lea Majková a 1 ďalší

Čo robiť, keď ich spozorujete?


a 1 ďalší

Mnohí si myslia, že si zuby čistia dostatočne, no realita je iná.


a 1 ďalší

Aj s maškrtným jazýčkom môžete jesť zdravo.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu