Milióny ľudí na svete trpia Alzheimerovou chorobou, najčastejšou formou demencie. Vedci stále skúmajú príčiny tohto ochorenia, pričom upriamujú pozornosť aj na negatívny vplyv nadmernej konzumácie cukru na zdravie mozgu. Je naozaj možné, že cukor môže byť spúšťačom Alzheimera?

Alzheimerova choroba je progresívne ochorenie mozgu, ktoré vedie k postupnému poklesu kognitívnych schopností a pamäti. Postihuje prevažne seniorov, no jej prejavy sa môžu objaviť aj u mladších ako 65 rokov.
Medzi prvotné symptómy choroby patrí časté zabúdanie, problémy s orientáciou v čase a priestore aj ťažkosti pri vykonávaní bežných činností. Na Slovensku sa počet pacientov s touto diagnózou odhaduje na 60-tisíc, globálne ide o viac ako 55 miliónov ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia radí demenciu medzi desať najsmrteľnejších ochorení.
Čo s tým má cukor
V posledných rokoch sa odborníci skúmajúci mechanizmy vzniku Alzheimerovej choroby zaoberajú otázkou, či strava s vysokým obsahom cukru môže zvýšiť riziko vzniku tohto ochorenia.
Výskumy naznačujú, že nadmerná konzumácia cukru môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu nielen v tele, ale aj v mozgu. Tento jav nazývaný niektorými vedcami diabetes 3. typu môže zhoršiť fungovanie mozgových buniek, čo vedie k tvorbe charakteristických znakov Alzheimerovej choroby – amyloidných plakov a neurofibrilárnych klbiek.

Ako súvisí glukóza so zápalmi
Podľa Vladimíra Klementa, všeobecného lekára pre Agapé Senior Park, je cukor z hľadiska zdravia mozgu jednou z najnebezpečnejších zložiek stravy. „Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, čo môže vyvolať zápalové procesy v mozgu. Tieto zápaly postupne poškodzujú neuróny, čím prispievajú k zhoršeniu pamäti a iných kognitívnych funkcií,“ vysvetľuje lekár.
Ďalšie výskumy potvrdzujú, že cukor môže spôsobiť závažné problémy aj nepriamo. „Strava bohatá na cukor vedie k obezite, ktorá je rizikovým faktorom pre neurodegeneratívne ochorenia vrátane Alzheimerovej choroby,“ upozorňuje Vladimír Klement a dodáva, že prevencia by sa mala začať už v mladosti. Zdravé stravovanie a pravidelný pohyb môžu významne znížiť riziko rozvoja ochorenia.
Neuróny v ohrození
Zvýšená hladina glukózy v krvi, ktorú spôsobuje nadmerná konzumácia cukru, prispieva k vzniku inzulínovej rezistencie v mozgu. Tento stav narúša komunikáciu medzi neurónmi a znižuje ich schopnosť regenerácie. Navyše, zápalové procesy v mozgu, ktoré cukor podporuje, môžu urýchliť neurodegeneratívne zmeny. Preto je dôležité venovať pozornosť nielen množstvu, ale aj typu cukru, ktorý konzumujeme.
Predplaťte si Magazín zdravia
https://www.petitpress.sk/predplatne/magazin-zdravia/

Nie je jedno, čo jete
Ako pri všetkých zdravotných ťažkostiach, aj tu je prevencia kľúčová. Vladimír Klement odporúča niekoľko praktických krokov, ako minimalizovať riziko spojené s nadmerným príjmom cukru.